150 магистрати в телефона на Мартин Нотариуса

Убитият съдебен лобист събирал прокурори и съдии във ВИП кафене в София, Иван Геиев пушил пури в бара му

Застреляният от наемен убиец Мартин Божанов – Нотариуса е контактувал неформално с огромен брой съдии и прокурори, научи „Уикенд“ от полицаи, разследващи убийството му. В мобилния телефон на 51-годишния аферист криминалистите са открили имената на над 150 магистрати от цяла България. С част от съдиите и прокурорите Божанов е комуникирал ежедневно, но не по „права“ телефонна линия, а чрез мобилни приложения „Уатсъп“ и „Сигнал“, които са крипирани, за да не могат разговорите да бъдат подслушвани.

Последния телефонен разговор на Мартин Нотариуса, преди да бъде застигнат от куршумите на наемен убиец пред дома си в „Горна баня“, е бил с прокурор от Софийската военно-окъжна прокуратура. Името на магистрата засега не е обявено официално от криминалистите заради стартиралото разследване за връзките на Божанов в прокуратурата и в съда.
Както „Уикенд“ първи разкри в миналия брой непосредствено след убийството на Божанов, през годините той е

уреждал прокурори и съдии с престижни имоти,

за които има съмнения, че са били отнети с измама от реалните им собственици. Източник на „Уикенд“ разкрива, че преди 7 г. Нотариуса е издействал на обвинител от Софийска градска прокуратура покупката на апартамент от 115 кв. м. в идеалния център – на „Граф Игнаиев“. Няколко години по-рано жилището било придобито от Божанов чрез фалшифициране на документи. Преди да стане притежание на магистрата, апартамента сменил няколко собственика, за да бъде скъсана връзката и при евентуално бъдещо разследване прокурора да се измъкне с обяснението, че е бил добросъвестен купувач.
С апартамент от Мартин Божанов – Нотариуса през 2020 г. се обзавежда и Любена Павлова, бившата съпруга на скандалния столичен следовател Петьо Петров – Пепи Еврото, обявен миналата пролет за международно издирване от властите като главно действащо лице в аферата „Осемте джуджета“. През пролетта на 2020 г.

Любена Павлова плаща 520 000 лева за мезонет

от 313 кв. м. на дружеството „Кленманн“. То се води собственост на Евлоги Петров, който в миналото е бил разследван като част от бандата за имотни измами на Мартин Божанов – Нотариуса.
Застреляният брокер на влияние в съдебната система досущ като Петьо Петров – Еврото е организирал важните си срещи с магистрати и клиенти в заведение със затворен достъп за простосмъртните. Мартин Нотариуса е управлявал ВИП кафенето SS Club, помещаващо се на ул. „22 Септември“ №7 в столичния кв. „Гео Милев“. Само допреди година в близост до заведението със закрит достъп и с клубни членски карти на Мартин Нотариуса се помещаваше сградата на Специализирания съд.
„В частния клуб на Нотариуса са се решили десетки съдебни дела, лъскавото заведение беше използвано за провеждането на неформални срещи на прокурори, съдии и адвокати“, твърдят запознати със схемите на Божанов. Очевидци се кълнат, че допреди година в бара на Мартин Нотариуса чест посетител бил тогавашния главен прокурор Иван Гешев, който отскачал до SS club, за да

пуши кубински пури с любезния домакин.

След бомбения атентат срещу лимузината на Иван Гешев и последвалите драматични събития в съдебната система, разжалвания обвинител №1 не е бил засичан във ВИП бара на Божанов.
„Мартин Нотариуса извършваше разнородни услуги на прокурори и съдии – освен, че през него минаваха подкупите за решаване на съдебни дела, той участваше и в препирането на парите на знакови представители на съдебната система. Мрежата му за влияние със сигурност няма да бъде разплетена, тъй като това би предизвикало невиждан трус в прокуратурата и в съда“, коментира пред „Уикенд“ запознат със схемите на застреляния 51-годишен лобист.
Дни след убийството на Мартин Божанов изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов разпореди извършването на служебни проверки по преписки и досъдебни производства, свързани с Мартин Божанов. Справка в деловодната система на прокуратурата установи скандалния факт, че от 2004 г. до убийството на Мартин Нотариуса има цели

25 преписки и досъдебни производства,

както и множество откази от образуване на досъдебно производство, постановени предимно от прокурори от Софийска районна прокуратура (СРП). „Обект на проверките ще бъдат срочността и ритмичността на водените преписки и дела и своевременното упражняване на правомощия от следователите и прокурорите“, посочват от държавното обвинение.
От обявлението на прокуратурата стана известно, че през втората половина на 2023 г. е образувано досъдебно производство срещу Мартин Нотариуса за ръководене на организирана престъпна група за извършване на имотни измами и за упражняване на противозаконно влияние върху дейността на орган на власт, която е действала в периода 2010-2020 г.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.