15-годишната Даная си отиде… но спаси няколко живота

Родителите на 15-годишна ученичка, изпаднала в мозъчна смърт в реанимацията на най-голямата спешна болница у нас „Пирогов“, дариха органите й и спасиха няколко живота. 

В Александровска болница вече са извършени две бъбречни трансплантации, като реципиентите са 28-годишен мъж от Момчилград и 71-годишна жена от Плевенско с хронична бъбречна недостатъчност. Двамата са избрани, тъй като са имали най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 7 поканени за оценка от листата на чакащи.

След интервенцията, трансплантираните се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието им е стабилно, с много добри жизнени показатели и диуреза.

Екипът на УМБАЛ „Александровска“ изказва искрени съболезнования на близките на починалото момиче и адмирира тяхното хуманно решение да дарят органите ѝ за спасяването на други човешки животи в най-трудния за тях момент.

А донорът е 15-годишната ученичка от София Даная, която страдаше от тромбоцитопения – състояние, при което броят на кръвните клетки, участващи в кръвосъсирването, е силно занижен. Преди седмица, след лек удар по главата и заради заболяването си, момичето получава кръвоизлив и оток на мозъка и е прието по спешност в „Пирогов“. Въпреки усилията на лекарите и извършената операция, Даная изпада в мозъчна смърт.

Родителите й обаче решават, въпреки огромната мъка, да дарят органите й и да спасят други болни.

„Няма да използвам тъжни, черни и тягостни думи. Даная е прекалено светла за това. И в минало време няма пиша, защото нищо не е минало, а предстои. Тази прекрасна, безумна, слънчева и добра енергия не може да се изпари. Невъзможно е! Тя е чудо и дори сега прави чудеса, прави света по-добър. Няколко души получиха шанса да живеят, а едно 15-годишно дете ще вижда с нейните очи“, написа майката на тийнейджърката във Фейсбук.

В петък, когато близки, приятели и роднини ще изпратят Даная в последния й земен път, в небето ще полетят бели балони.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.