14 души в ареста след грандиозна операция срещу банда, задигала мазератита и поршета

Международна група за крадени луксозни автомобили е била разбита при спецакция на територията на три области в страната, обявиха на брифинг окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев и директорът на ОДМВР Бургас старши комисар Емил Павлов.

Тя бе реализирана на територията на Габрово, Варна и Бургас. Задържани са 14 души. Четирима от задържаните са от Бургас, един е от Варна. Те са пълнолетни. Двама от групата са познати с прякорите Косера и Парфюма.Това заяви на брифинг за журналисти директорът на ОД на МВР Бургас старши комисар Емил Павлов.

„Групата може да бъде определена като международна, тъй като част от автомобилите, които са регистрирани на наша територия и са трафикирани в чужбина, са обект на престъпление от държави от Западна Европа. Групата е действала от 2019 година до момента, като са установени 30 автомобила, които са предмет на престъпление“, подчерта той.

„Петима от задържаните са с обвинения по чл.321, ал.6- престъпно сдружение. Деянието се наказва с до 6 години затвор. Две от лицата се намират извън България, поради което ще бъдат изготвени европейски заповеди за арест. Останалите три лица са на територията на страната. Още днес ще бъдат внесени искания за взимане на мярка задържане под стража. В момента са със 72 часов арест“, заяви прокурор Чинев от Окръжна прокуратура – Бургас.

За останалите три лица ще бъде поискано да бъде наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“. „В момента те са задържани за 72 часа“, посочи прокурор Чинев.

Директорът на ОД на МВР Бургас уточни, че част от луксозните автомобили, които са станали обект на кражба в страната ни, са били на чужди туристи, дошли на почивка през лятото в България. „Друга част от колите са предмет на лизингови измами – основно на територията на Германия. Те са регистрирани в България с неистински документи,с променен идентификационен номер, след което са били изнасяни за държави от Близкия изток през Турция“, заяви Чинев. Сред марките са Мазерати, Порше, Рейндж Роувър.

Старши комисар Павлов посочи, че са констатирани слабости при регистрацията на колите в „Пътна полиция“. „Аз като директор съм взел мерки. Променена е цялостната организация при регистрацията на автомобили и е сменен състава на КАТ в Бургас“, заяви той.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.