11 дни след протеста: Ето я оставката на Борислав Михайлов

11 дни след протеста Борислав Михайлов подаде оставка на днешното заседание на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз.

Най-чаканата от футболните фенове оставка идва 11 дни след най-сериозните протести срещу това ръководство на БФС, които се проведоха преди европейската квалификация срещу Унгария на 16 ноември. Тогава се стигна до кървави сблъсъци между фенове и полиция, а центърът на София заприлича на бойно поле, съобщава Дир.бг.

Недоволството срещу това ръководство на БФС достигна връхната си точка именно на този 16 ноември, като ден по-късно от централата свикаха извънредно заседание на Изпълнителния комитет.

Що се отнася до членовете на Изпълкома, подаването на оставка е индивидуално решение на всеки един член, като той не е длъжен да се съобразява с действията на своите колеги.

Процедурите около тази оставка обаче не са толкова прости. На 6 декември ще бъде свикан нов Изпълком, на който ще се насрочи дата за Конгрес, когато би трябвало всички регистрирани клубове в страната да изберат своя нов президент.

Реално тогава ще бъде официално приета оставката на Михайлов, а не днес, когато той я подаде.

До провеждането на Конгреса функциите на президент на БФС временно ще изпълнява Михаил Касабов, след като вицепрезидентът Емил Костадинов, който по устав трябва да се нагърби с тази задача, е отказал.

Приемането на оставката на самия Конгрес означава едно, че Борислав Михайлов няма да може да бъде кандидат за президент. Така след малко над 18 години с Михайлов начело, БФС ще има своя нов президент, което по всяка вероятност ще се случи в последните дни на март 2024-а.

Още в часовете преди започването на Изпълкома, пред сградата на БФС в „Бояна“ имаше засилено полицейско присъствие, като органите на реда се бяха подготвили и със станалите прословути водни оръдия, използвани активно по време на протестите срещу управлението на централата преди 11 дни.

Припомняме, че това е вторият случай в 18-годишното управление на това ръководство, в което Борислав Михайлов подава своята оставка.

Предишният случай бе през октомври 2019 г., когато непосредствено след европейската квалификация срещу Англия и разразилият се расистки скандал, оставката на Михайлов бе публично поискана от тогавашния премиер Бойко Борисов и министърът на спорта Красен Кралев, като часове по-късно оставката бе факт.

Шест месеца по-късно обаче той промени решението си и оттегли своята оставка, като продължи да управлява БФС до днес, което е вече малко над 18 години след първото му изибране на поста.

Подобен политически натиск имаше и сега, като в деня след протеста, който беше 30-а годишнина от символичния за родния футбол 17 ноември 1993-а, редица ключови политически фигури призоваха за оставка на настоящото ръководство на футболния съюз.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.