100-годишният бай Димитър: Смятам за свой дълг да гласувам и да си плащам данъците

Остана сам в махалата – преди, като имаше съседи, все някой го навестяваше. Но още се оправя сам – разхожда се из планината всеки ден, не пие хапчета, казва дъщеря му Митра

„И на 110 години да стана и да съм неподвижен, пак ще намеря начин да си пусна декларацията при данъчните. Цял живот съм бил честен и няма накрая да си сложа лошо петно“, казва с категоричност в гласа 100-годишният Димитър Кавгазов от смолянското село Славейно.

Дирекцията на НАП в Смолян обяви, че столетникът е

декларирал доходи от горско стопанство, включително от събиране на диворастящи билки, гъби и плодове

Най-възрастният данъкоплатец има от наследство около 70 декара гори. Членува в горовладелската кооперация в Славейно и е получил сравнително малък дивидент от това, че през изтеклата година е извършвана дейност в горите му.

„Още посред зима е започнал да ме подсеща, че е време за данъчната декларация и в никакъв случай не бива да се изпуска срокът“, казва дъщеря му Митра.

Тя е омъжена в село Бачково край Асеновград, но все повече време живее при възрастния си баща в една от крайните къщи в Славейно.

„Цялата махала, която наричат Отсрещната, се обезлюди. Баща ми остана единствен редовен жител. Когато имаше комшии, бе друго, защото все ще мине някой да го види как е, въпреки че той няма никакъв проблем и все още да се оправя сам“, обяснява 72-годишната дъщеря.

Митра има по-малка сестра – Добрина, която живее в Кърджали. Децата и внуците били в Германия и Хасково, но често идва в Славейно да я отменя.

И двете са медицински сестри. В селото има отколешна страст към медицината и има най-много лекари на глава от населението в България. Оттук са излезли 81 лекари, 16 стоматолози, 6- има фармацевти и над 20 медицински сестри, пръснати из цялата страна.

Добре дошли в Славейно, свещено място за българската медицина

– това пише на табела на входа на селото.

Бай Димитър е в много добро здраве за възрастта си и не се оплаква от нищо.

„Само не чувам добре. Имам слухови апарати, донякъде ми помагат, но не мога да ги трая, пречат ми и почти не ги използвам. Предпочитам да ми говорят на по-висок глас“, казва столетникът. Допреди години ходел да пие кафе сутринта до центъра на Славейно и сам минавал пресечения терен. Част от аверите му обаче починали.

„Вече спрях да ходя. Нали не чувам добре и ако някой говори нещо лошо за мен, а аз не разбера и се смея, ще ме сметнат за будала“, шегува се столетникът.

Не пие никакви лекарства. В болница е влизал преди много години за една ендоскопска операция на жлъчката и заради една бронхопневмония.

„За да живееш дълго, важно е къде живееш, какво работиш и как ти минава денят

При мен отговорът е един – планината“, казва родопчанинът. Всеки ден той се разхожда.

„Не минава големи разстояния, посядва да си почине, но разходките му са задължителни, дори времето да е лошо. Храни се умерено и с каквото има сготвено, няма никакви претенции. Месо му готвя рядко. 

Единственият постоянен жител на Отсрещната махала в село Славейно е развял националния флаг от терасата си.

Единственият постоянен жител на Отсрещната махала в село Славейно е развял националния флаг от терасата си.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.